maanantai 9. kesäkuuta 2014

Muailman paras leipä eggs benedictillä

Siitä asti kun ollaan oltu yhdellä yökyläilyllä Leppävirran suunnilla, V on toivonut, että valmistaisin eggs benedictejä. Hyvin kauan olen tätä lykännyt, mutta USA:n MasterChefin painetehtävää katsottuani päätin, että tässä on seuraavan päivän ruoka. Tietysti tätä perinteistä herkkua piti hieman muokata omaan makuun sopivammaksi - english muffinsien tilalle itse leivottua rapeakuorista, maalaisleipähenkistä leipää ja hieman voissa pyöräytettyä voikukkaa pekonin, uppomunan ja hollandaisen kaveriksi.


Keittoaikaa arvoin 2-3 minuutin välillä ja tuossa ajassa keltuainen hyytyi juuri oikeanlaiseksi, valuvaksi muttei liian raa'aksi. Koko ruokalaji on oikeastaan pirun nopea valmistaa, aikaa vievintä taitaa olla reduktion keittäminen joka sekin hoituu käytännössä itsestään muita hommia tehdessä, leivän tekokaan kun ei juuri aktiivista työaikaa vaadi.

Mutta tosiaan, se leipä! En muista yhtään mistä olen tämän ohjeen löytänyt, sillä olen kirjoittanut sen jonkun vanhan revityn laskun kääntöpuolelle nettiivulta ylös. Sittemmin olen ohjetta muokannut ainesuhteita muuttamalla ja etsinyt kokeilemalla hyvät paistolämpötilat, jotta sisuksesta tulisi juuri oikeanlaisen pehmeä ja kuoresta ihana maukas ja rapea. Viime kerralla kun tein tätä leipää, se maistui taivaalliselta. Kuori maistui lähes maltaiselta ja ensi kerralla korvaankin osan nesteestä oluella. 


1 iso huikea leipä

1/4 pkt tuorehiivaa
3,5 dl vettä
1 rkl suolaa
reilu 7 dl jauhoja (minulla 1dl ruista, loput sämpyläjauhoja)

Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi, älä vaivaa. Taikina jää löysäksi, mutta se on koko jutun idea! Anna taikinan kohota linan alla 2-4 h. Tämän jälkeen leivo taikina haluamaasi muotoon ja anna kohota uudelleen n. 30 min. Lämmitä uuni 275 asteeseen (uunin pohjalle esim. uunin kestävään astiaan vettä kostutukseksi) ja paista leipää tässä asteessa n. 10 min, halutessasi välillä leivän pintaa kostuttaen (itse käytän sumutinpulloa). Laske uunin lämpötilaa 175 asteeseen ja paista, kunnes leipä on kypsää - omassa uunissani tämä vie noin 30 minuuttia. Kun otat leivän uunista, jäähdytä se esim. ritilän päällä, jotta kuori pysyy rapeana. 

2 kommenttia: