perjantai 9. toukokuuta 2014

Revittyä kauraleipää

Joku aika sitten mie huomasin, että pieni sukuvika närästys oli alkamassa ottaa minusta yliotetta. Kun rennietä alkaa kulumaan liuskatolkulla, on aika joko a) siirtyä vahvempiin närästyslääkkeisiin b) vältellä närästäviä ruokia. Päädyin vaihtoehtoon b) ja löysinkin heti numero unon karsittavien raaka-aineiden listalta: rukiin. Niin paljon kuin ruisleivästä tykkään niin se on täytynyt korvata ruokavaliossa muilla leivillä, vehnättömillä mielellään (vehnä, numero dos närästyksen aiheuttaja). Leivissä tykkään tuosta ruisleipien revitystä meiningistä ja vastaavat lähes 100% kauraleivät taas maksavat huomattavasti ruis-serkkujaan enemmän. Mie sitten ajattelin ettei sellaisten tekeminen voi kovin vaikeaa olla itsekään, netin ihmeellinen maailma kun on reseptejä pullollaan. Nappasin yhden ruispalareseptin ja kautta muunsin sen kauraversioksi. Parin testailuerän jälkeen tässä olisi julkaisukelpoinen resepti itsetehtyihin kaurapaloihin, kas näin:



Kaurapalat (n. 12 kpl)

2,5 dl vettä/maitoa
0,5-1 tl suolaa
2 dl kaurajauhoa
½ pkt tuorehiivaa, eli 25g

Ensin jauha riittävä määrä kaurahiutaleita kaurajauhoksi. Liota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen, sekoita mukaan muut aineet ja anna turvota ½-1 h.


Tämän jälkeen taikinaan lisätään loput jauhot:

1 dl kaurajauhoja
1,25 dl spelttijauhoja tms. (osan voi korvata myös kaurahiutaleilla)

Vaivaa taikina tasaiseksi ja taputtele/kauli se leivinpaperille n. 1 cm paksuiseksi levyksi ja leikkaa taikina haluamasi muotoisiksi paloiksi, itse tein stanssilla pyöreitä leipiä. Kohota pellillä n. ½ h ajan ja paista 225 asteisessa uunissa n. 15min.




Jotta leivistä tulisi revittyjä, viillä uunista tulleiden leipien reunaa pitkin viilto ja repäise leipä auki. Nauti voin ja juuston kanssa!

Ps. Kun nämä tekee aitokaurasta ja käyttää gluteenittomia jauhoja, leivät on helppo soveltaa myös keliaakikon, tai miksei myös esim. jostain vilja-allergiasta kärsivän ruokavalioon.


4 kommenttia:

  1. Näyttääpä namille! Pitäskö ihan kokeilla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi että, kannattaa :) tuskin tekee pahaa pieni vaihtelu ah niin suureen gl. leivän tarjontaan.

      Poista
  2. Sanoppa älä muuta.. :D tarviiko tuo taikina sitkoa että kestäis tosiaan kasassa gl jauhoilla? Toi repiminen jotenkin arveluttaa.. nimim. Tumpelo :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mie veikkaan että ei tarvii - kuitenkin nuo käytetyt kaurathan on samanlaisia ja tuo 1dl mitä jauhoa on aika pieni määrä sitkon muodostukseen. Plus että tuota taikinaahan ei edes vaivata ja on aika jäykkää tavaraa muutenkin :D mutta jos epäilyttää niin en usko että pieni määrä psyllumia sitä kuitenkaan pilaa?

      Poista