maanantai 7. huhtikuuta 2014

When life gives you lemons......

...make lemon curd!

Ihan kun olisi jotain kevättaukoa tässä nyt! Pikakuulumiset siis sen merkeissä, mitä oon viime aikoina puuhaillut, viimeisten koulutuntien lisäksi ennen torstaina alkavaa harkkaa työssäoppimista (jee!) Nimittäin muutamia erilaisia macaroneja ja paria eri hedelmä-/marjatahnaa eli tuttavallisemmin curdia olen nyt viime viikkoina tehtaillut, pariinkin otteeseen... Jostain syystä jännitysmomentti macaronien teossa, onnistuuko ne nyt tällä kertaa tuleeko niihin se jalka, sitkeä sisus ja rapea kuori mutta niin ettei ne jää ontoiksi äääää on niin koukuttava että niitä pitää päästä tekemään ja usein! Lemon curdiin taas ihastuin sen verta, että sen jälkeen on pitänyt kokeilla myös muita curdeja.

Kaakaomacaron, appelsiinicurd & suklaatäyte


Sitten tein mie sinisiäkin, näissä oli mukana kardemummaa... ja tässä välissä myös kuvattomia vaaleita vaniljamacaroneja ja kahvi-kaakaomacaroneja. Pakko sanoa että kun sai pyöreän tyllan ja oikean massapussin ostettua niin homma helpottui huomattavasti! Nyt näistä on mahdollisuus saada ees suurinpiirtein tasakokoisia eikä tarvitse koko ajan pelätä että pussi räjähtää käsiin, seurauksena keksimassaa ympäri käsiä ja peltejä (been there, done that, got the t-shirt).


Koska macaronien tekoon käytetään kananmunista pelkkiä valkuaisia, jää joka kerralta aina keltuaisia, joille pitäisi keksiä jotain käyttöä. Mie en heitä ruokaa pois ja majoneesiakaan ei aina jaksa tehdä, joten erilaiset tahnat ovat hyvä vaihtoehto. Niillä kun voi täyttääkin nämä manteliluomukset.....ainakaan vielä en nimittäin ole majoneesimacaroniin törmännyt (tosin suolaisena versiona, miksei?)

Eilen mie sitten mietin mitä niillä kolmella ylimääräisellä keltuaisella tekisi.... pakkasessa on paljon marjoja. Mustikoita ja hilloja varsinkin. Mustikka tuntui vaihtoehtona turvallisemmalta, joten sillä mentiin! Mukailin valmistuksessa Kinuskikissan blueberry curdin ohjetta, mutta kommentteja lukiessani päädyin mm. vähentämään sokerin määrää ja käyttämään enemmän suurustavia ainesosia.


Blueberry curd when life doesn't give you lemons

1,5 dl mustikkasosetta
3 keltuaista (M-koon muna)
0,75 dl hillosokeria
tiraus sitruunamehua
2 tl maizenaa
40g voita

Soseuta mustikat soseeksi ja laita kaikki ainekset kattilaan voita lukuunottamatta. Kuumenna seosta, kunnes se pulpahtaa - tämän jälkeen jatka keittämistä miedommalla lämmöllä, kunnes hilloke sakenee (n. 5 min). Tämän jälkeen laita hilloke jäähtymään esim. kylmävesihauteeseen. Kun se on jäähtynyt, vatkaa seosta ja lisää siihen voinokareita, kunnes hillokkeesta tulee vaahtomaista. Säilytä kannellisessa lasipurkissa jääkaapissa ja käytä esim. kakkujen tai macaronien täytteenä.


Ps. Keittiön kaakeleissa näkyi tänään pieniä tummanliiloja pilkkuja mustikoiden soseutuksesta. Hups....

1 kommentti:

  1. intoa sulla ainaskin on ...utelias uusien ruokien valmistaja...ihan hyvahän se vaan on..

    VastaaPoista