torstai 13. maaliskuuta 2014

Sitruunamoussekakku


Tie miehen sydämeen käy vatsan kautta. Todistetusti. Kun kysyin V:ltä, mitä hänelle pitäisi valmistaa, jotta hän jaksaisi ajaa eestaas 1600 km parin päivän sisällä ja palata takaisin Lappiin yhden lomapäivän takia, kuului vastauksena "moussekakku". Viime kesänä teimme töissä näitä vadelmamoussekakkuja ja tämän perusteella tein itse V:n synttäreille mustikkamoussekakun. Nyt halusin kokeilla jotain uutta ja päädyin sitruunaisiin makuihin. Reseptiä en vain valmiina löytänyt, joten sellainen piti soveltaa itse. Koska kakkuun tulee lemon curdia, kannattaa aloittaa sen valmistamisesta. Sitruunatahnan voi valmistaa myös etukäteen, jotta se ehtii jähmettyä enemmän.


Sitruunamoussekakku

20 cm vuoka
Laita pohjalle leivinpaperi ja öljyä reunat, sihtaa öljytyille reunoille tomusokeria. Voit myös käyttää reunakalvoa.

Pohja

130g kaurakeksejä
30g voita
hieman sokeria
Sulata voi ja lisää siihen sokeri ja murskatut kaurakeksit. Painele vuoan pohjalle ja laita kylmään odottamaan.

Täyte

Lemon curd:

2 sitruunan kuori
1 dl sitruunamehua
3 keltuaista
¾ dl hillosokeria
¾ dl sokeria
50 g voita
Laita kattilaan sitruunan kuori, mehu, keltuaiset ja sokerit. Kuumenna kokoajan sekoittaen kunnes seos kiehahtaa. Alenna lämpötilaa ja anna seoksen keittyä kunnes se sakenee (n. 5min). Ota seos pois levyltä ja jäähdytä hieman esimerkiksi kylmävesihauteessa. Vatkaa varovasti, kunnes seos muuttuu vaahtomaiseksi. Lisää voi pieninä nokareina joukkoon yhä vatkaten, kunnes vaahto on tasaista. Jäähdytä.


Mousse:

2 dl kermaa
2,5 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
1-2 rkl vaniljasokeria
vanilja-aromia
7 liivatetta
(valkuaisvaahtoa)

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen 5-10 min ajaksi. Vatkaa kerma ja vaniljakastike vaahdoksi ja makeuta ne sokerilla ja vanilja-aromilla. Lisää vaahdot jäähtyneeseen lemon curdiin ja tarkista makeus/happamuus. Jos haluat, voit lisätä joukkoon myös lemon curdin valmistuksesta yli jääneet valkuaiset vaahdotettuna. Purista liivatteista ylimääräinen neste pois ja liuota ne kuumaan veteen. Lisää liivatteet moussemassaan, sekoita tasaiseksi ja kaada täyte vuokaan. Anna olla kylmässä mielellään yön yli.


 

1 kommentti: