maanantai 10. maaliskuuta 2014

Kotoisat sämpylät

Pieni blogitauko, perinteisesti odotin hiihtolomalta liikoja, "ehdin sitä tätä ja tuota...." Aikaa koneella nuokkumiseen ei juurikaan siis jäänyt - ei sillä, etteikö materiaalia tänne olisi. Pikemminkin päinvastoin, minulla on monta juttua rästissä odottamassa julkaisua :)

Aloitetaanpa purkaminen ensimmäisenä sämpylöistä. Kotikotona minulla on yleensä tapana leipoa leipää, paljon. Tämän loman aikana taisi käsien kautta pyörähtää kolmet sämpylät (gluteenittomia ja tavallisia), yksi kauraleipä ja yksi leipäkoneleipä.

Uusia ideoita saadakseni kävin hermionegrangermaisesti mutkan kirjastossa ja löysin ihanan kirjan, Leivän juurilla. Koska tykkään että sämpylöissä on purutuntumaa, valitsin kirjasta porkkanasämpylöiden ohjeen (jota hieman muokkasin). Resepti oli aika lailla sama kuin millä olen aiemmin tehnyt, jauhoina käytin pääosin sämpyläjauhosekoitusta ja pientä määrää  ohra- ja vehnäjauhoja. Vaikka resepti oli niin samanlainen, niin silti näistä sämpylöistä tuli aiempaa parempia. Miksihän?


Porkkanasämpylät

4 dl vettä
1 dl rahkaa, jogurttia tms.
2 porkkanaa raastettuna
2 tl suolaa
1 rkl hunajaa
1 rkl öljyä
1 dl kaurahiutaleita
n. 10-12 dl jauhoja
1 pss kuivahiivaa
(siemeniä)

Lämmitä vesi n. 45-asteiseksi ja lisää siihen jogurtti, porkkanaraaste, suola, hunaja, öljy ja kaurahiutaleet. Sekoita keskenään tasaiseksi. Lisää joukkoon osa jauhoista ja sekoita niiden joukkoon kuivahiiva. Lisää loput jauhot pikkuhiljaa, arvioi minkä määrän tarvitset. Taikina ei saa olla liian jänkkiä!

Anna kohota liinan alla lämpimässä kaksinkertaiseksi (n. 30 min). Muotoile sämpylöiksi ja anna kohota vielä liinan alla n. 20 min. Sudi leipien pintaan vettä ennen uuniin menoa ja paista 200-asteisessa uunissa n. 12 minuuttia. Halutessasi voit laittaa vesiastian uunin pohjalle, jotta sämpylöihin tulee ihanan rapsakka kuori. Jäähdytä leivät ritilällä ja rapean pinnan säilyttääksesi säilytä ne liinaan käärittynä muovipussin sijaan - jos siis jää mitään säilytettävää.


2 kommenttia: