torstai 13. helmikuuta 2014

Gluteenitonta!

Tasan viikko sitten torstaina 6.2. meillä oli koulussa gluteeniton integraatio ja leivoimme pienryhmissä 3-4 gluteenitonta tuotetta, makeaa ja suolaista kutakin. Mie itse päädyin kokeilemaan korvapuustien ja sämpylöien tekoa. Aiempaa kokemusta gluteenittomasta leivonnasta on onneksi jonkun verran, joten esimerkiksi psyllium, ksantaani ja gluteenittomien jauhojen käyttäytyminen oli ihan tuttua. En kuitenkaan usko, että koskaan voi tulla liian hyväksi gluteenittomien tuotteiden leipojaksi ja varsinkin täydellisen, kuitupitoisen sämpylän ohje on vielä hakusessa. Tämä ongelma on kuitenkin hieman yhteinen "normaali"jauhojenkin kanssa - miten saada kuitupitoisemmista eli tiiviimmistä ja karkeammista jauhoista yhtä ihanan kuohkeita sämpylöitä kuin vehnähötöstä?

Melkein-korvapuustit
No, eikun kipot ja kapot tiskikoneeseen, jokaisen tuoteselosteen kyttäysoperaatio läpi ja psylliumit turpoamaan. Ensin aloitin pullataikinasta ja jätin sen yhtä löysäksi, kuin vehnäjauhotaikinankin - en halunnut että uunista tulisi ulos kivenmurikoita liiallisen jauhon vuoksi... Kaikki meni hyvin siihen asti, kun pullia piti alkaa leikkaamaan, sillä vaivalla aikaan saatu kanelikierre hävisi rullasta samantien, kun veitsi upposi taikinaan. Pullista tuli auttamattoman rumia vaikka miten yritti, ei siis auttanut kuin pyöritellä paloista hieman tasaisempia palleroita paperivuokiin, vuoat muffinipellille ja ripotella raesokeria päälle pahimman peittämiseksi. Myöhemmin ajateltuna hoksasin, että tästä taikinasta olisi kuitenkin tullut loistavia solmupullia, jolloin ulkonäkökin olisi ollut maun lisäksi onnistunut ja taikina olisi paremmin kestänyt muodossaan. Ensi kerralla sitten! Itse kuitenkin yllätyin siitä, miten pehmoisia näistä pullista tuli - suositeltavan arvoinen resepti siis!

Sitten sämpylätaikinan kimppuun.
Porkkanasämpylät
Taikina oli samantyylinen kuin millä olen aiemminkin leiponut, joskin Jytte-jauhot olivat uusi tuttavuus (ja varsin kiva sellainen). Nyt oli lisäksi mahdollista käyttää paistamiseen patonkipeltiä ja kerrankin myös gluteenittomat sämpylät näyttivät sieviltä ja muulta kuin kasalta paistettua taikinaa. Paistaessa tosin tuntui, etteivät leivät kypsy millään, vaan ne olivat aina raakoja sisältä. Puolen tunnin päästä luovutin ja hetken vetäytymisen jälkeen sämpylät kuitenkin olivat jo paljon kypsemmän oloisia. Otin yhden koesämpylän kotiin ja söin sen kahden päivän jälkeen leipomisesta. Tällöin se oli kuin mikä tahansa muu sämpylä, sopivan kuohkea sisältä ja rapsakka päältä. Jes!

Tuona torstaina oltaisiin saatu kyllä hyvin monta keliaakikkoa onnelliseksi valikoiman määrällä. Kuvia on valitettavasti vain muutamista leipomuksista.

Hamppareita ja pitoja..

Vuokaleipää, sämpylöitä, juustosarvia, cookieseja, suklaakakkua, munkkirinkilöitä...

Cookies


Suklaakuppikakut 


Pelmenit - nämä oli ihan loistavia!
...lisäksi mm. pitsaa, piirakoita, pyöröjä, täytekakkua, maustekakkua, juustosarvia, pannaria....

Pitääkin heti hiihtolomalla kokeilla kaikkia uusia gluteenittomia (leipä)reseptejä ja hankkia itselle patonkipelti, sillä kun myös tavan leivästä saa paistettua parempaa. Josko tuota porkkanasämpyläreseptiä saisi viilattua vielä paremmaksi harjoituksen kanssa :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti