lauantai 7. joulukuuta 2013

Insinööreille pikkujoulukakku

Yleensä etsin hyviä (teko)syitä leipomiseen, oli minulla aikaa tai ei. V:n pikkujoulut viime viikolla olivat loistava tilaisuus tehdä jotain "isompaa", mitä ei kahden hengen taloudessa tule muutoin tehtyä. Savon Sanomien joululiitteestä hetkeä aikaisemmin bongaamani glögijuustokakku jäi kummittelemaan mieleen, sillä resepti vaikutti varsin herkulliselta.. Alkuperäinen ohje löytyy myös täältä, seuraavassa oma muokkaukseni. Kakun tuli olla keliaakikolle sopiva, mikä vaati vain piparien vaihtamisen gluteenittomiin ja hieman tarkkaavaisuutta pintojen ja astioiden puhtaudessa.





Appelsiininen glögijuustokakku 

Valmistele 24 cm vuoka. Asettele leivinpaperi pohjalevylle. Sivele sisäreunoille ohut kerros ruokaöljyä ja tomuta reunat pienellä määrällä tomusokerilla. Tämä helpottaa reunan irroittamista valmiista kakusta. Vaihtoehtoisesti voit käyttää myös reunakalvoja.


Pohja

150 g pipareita
40 g voita
1 tl fariinisokeria

Ruskista voi kattilassa, anna jäähtyä. Murskaa piparit muruksi ja sekoita sokerin kanssa hieman jäähtyneeseen rasvaan. Painelle seos tasaisesti vuuan pohjalle.


Täyte


4 kpl liivatelehtiä
2 dl vispikermaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl tomusokeria
1 tl kanelia
1 tl kardemummaa
muutama kierros maustepippurimyllystä
1 appelsiinin raastettu kuori
2 rkl appelsiinimehua
1 rkl Cointreauta

Pane liivatteet kylmään veteen ja anna liota vähintään 10 minuuttia. Vaahdota kerma. Sekoita tuorejuuston joukkoon tomusokeri ja mausteet. Nostele kermavaahto juustoseoksen joukkoon. Kuumenna appelsiinimehu ja likööri. Liuota hyvin puristetut liivatteet mehuun. Kaada liivateseos hieman jäähtyneenä täytteen joukkoon samalla sekoittaen. Levitä täyte piparipohjan päälle. Anna hyytyä jääkaapissa noin 3 tuntia.


Kiille

4 kpl liivatelehtiä
1,5 dl vettä
2 dl glögitiivistettä
punaista elintarvikeväriä

Liota liivatteita noin 10 minuuttia kylmässä vedessä. Valmista glögi, värjää se ja ota siitä noin 1 dl kuumennettavaksi. Liuota hyvin puristetut liivatteet kuumennettuun glögiin ja kaada liivateseos ohuena nauhana glögin joukkoon samalla sekoittaen. Anna hieman jäähtyä ja kaada seos lusikan kautta juustokakun pinnalle. Hyydytä jääkaapissa vähintään 4 tuntia, mielellään kuitenkin seuraavaan päivään.

Koristele haluamallasi tavalla.



Jos nyt tekisin jotain toisin, vähentäisin kiilteen määrää, sillä siitä tuli muuhun kakkuun verrattuna todella paksu - ehkä 2-2,5 dl glögiä olisi riittänyt. Harmikseni myös koristeluun jäi liian vähän aikaa eikä ensimmäinen vaihtoehtoni valkosuklaakoristeesta onnistunut. Ensi kerralla osaan kuitenkin toimia toisin :)

Ps. En tiedä miksi, mutta minusta tämä piparipaketti oli hirmu söpö! Miksei normipiparitkin ole tällaisissa pakkauksissa?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti