torstai 14. marraskuuta 2013

Sweet'n'Sour Chicken


Pienenä yksi lempiruoistani oli kotona tehty huikea hapanimeläpossukastike, jota tarjoiltiin basmati- tai jasmiiniriisin kanssa. Nuo haavekuvat mielessäni päädyin viikonloppuna valmistamaan hapanimeläkanaa. Oma versioni ei ehkä yllä samalle tasolle tuon lapsuuden kiinalaisruoan kanssa, mutta kakkospaikalle voi jo yrittääkin. Ruoanvalmistusvaiheessa chilien tulisuus ja inkiväärin potku meinasivat teilata minut, mutta lopputulokseen oli onneksi jäänyt vain sopiva polte. Ei tarvinnut yskiä ja pyyhkiä vettä silmäkulmista kuten kypsennysvaiheessa.

Kuten yleensä, tämän tyylisessä ruoanlaitossa en seuraa mitään ohjetta, vaan makustelen ruokaa pikkuhiljaa päästäkseni haluttuun lopputulokseen. Ympäripyöreästi sanottuna tähän sapuskaan tarvittiin kuitenkin broilerin rintafileitä, paprikaa, porkkanaa, sipulia, valkosipulia, inkivääriä ja chiliä.


Paloittelin rintafileet ja jauhotin ne, jonka jälkeen paistoin pinnat kiinni. Kananpalat kypsyivät hapanimeläkastikkeessa, johon loppuvaiheessa yhdistin erikseen wokatut kasvikset. Hapanimeläkastikkeeseen laitoin summissa ananasmehua, soijaa, osterikastiketta, fariinisokeria ja sitruunamehua. Maistelemalla itse löytää sopivimmat suhteet kastikkeen päämauille. Kesällä työharjoittelussa hapanimelämarinadia valmistaessani sainkin hyvät opit tähän hommaan eräältä kokilta: "Maistele ja mieti itse, mitä kastike vielä tarvitsee - happoa, makeutta, suolaa..... Kun tuote on sinun mielestäsi niin valmis, että sitä voisi tarjota asiakkaalle, maistata se sitten vasta minulla." 



Riisi oli tummaa täysjyväriisiä, joka sekin sai hieman itämaista makua muun muassa currysta ja seesamiöljystä. Jotain vihreää olisin annoksen asetteluun vielä kaivannut, mutta meni näinkin. Enkä syönyt puikoilla - siinä tapauksessa saattaisin nimittäin syödä samaa annosta vieläkin tässä keittiön pöydän ääressä. ;)

1 kommentti:

  1. olisi herkullista ........tulee ihan nälkä näin iltasellakin .

    VastaaPoista