Aina silloin tällöin pitää leikkiä hyvää vaimoketta ja tehdä jotain erilaista aamupalaa niiden perus jogurttien ja leipien sijaan. Etsin joskus kesällä tähän tarkoitukseen sopivaa lettuohjetta - sopivasti proteiinia, kuitua ja makua nälkää pitämään ja starttaamaan päivää. Ei siis sokeriövereitä heti aamusta. Jotain, mihin saisi samalla upotettua noita maitojauhepulvereita, joita kaapista löytyy pari pakettia.... jotain, mihin ei tavallisen lettutaikinan tapaan menisi niin paljon kananmunia... jotain mitä voisi valmistaa kerralla pariksi päiväksi etukäteen... jotain mikä myös maistuisi tuolle "kriittiselle yleisölle".
Jostain blogista nappasin sitten tämän syrnikkihenkisen ohjeen, jolla sain maistuvia ja hyvin koossa pysyviä lettusia. Blogin osoitetta en valitettavasti muista enkä miljoonista googletusyrityksistä huolimatta ole sitä löytänyt enää uudestaan.
Munattomat rahkaletut
1 dl rahkaa
3 dl maitoa
2 dl jauhoa
suolaa
Sekoitetaan ainekset yhteen ja annetaan turvota vähintään tunnin ennen lettujen paistamista.
Tuossa on siis superhelppo perusohje, jota olen oman suutuntuman mukaan muokkaillut: ripaus sokeria, osa nesteestä vissyä, erilaisia jauhoja.... Jauhoina olen käyttänyt lähinnä poikkeuksetta sämpyläjauho-speltti-vehnäjauhosekoitusta, joskus myös kaurahiutaleita.
Toissa viikolla maustoin taikinan kardemummalla ja ripauksella neilikkaa. En tiedä olinko vahingossa tehnyt jotain väärin, mutta taikinasta ei tullut sellaista kuin normaalisti. Ei tahtonut pysyä koossa ja oli pakko vaihtaa paistaminen lettupannuun. Ratkaisuksi lisäsin taikinaan hieman leivinjauhetta ja tein letuista paksumpia, tuollaisia pancakeasioita. Lettujen kaveriksi keittelin mansikka-puolukkahilloa ja valmistin vaniljarahkaa.
Tällä viikolla piti saada viikonlopulta jäänyt mustikkakeitto tuhottua, siispä... mustikkalettuja! Pakko sanoa että taikina oli aivan ihanan väristä, harmi että paistaminen kadottaa sitä upeaa liilaa väriä niin paljon. Osan nesteestä korvasin siis mustikkakeitolla, jauhoina muiden lisäksi myös ruisjauhoa ja hieman psylliumia, jotta taikina pysyisi paremmin koossa. Mukaan heittelin myös pakastemustikoita ja reilusti vaniljaa. Letut tarjoiltiin sopivasti kirpakan limevaahdon ja mustikoiden kera.
Vielä taitaa muutama lettu olla jääkaapissa....
-------->
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti