tiistai 15. lokakuuta 2013

Macarons


@ weheartit

Onko turhamaista valmistaa leivonnaisia vain niiden ulkonäön vuoksi? Eritoten kun epäonnistumisia on ollut about yhtä monta kuin onnistumisia?

Ilmeisesti ei.

Macaronit ovat ranskalaisia pikkuisia keksejä, joita blogimaailma on pullollaan ja joita jokainen itseään kunnioittava Ranskassa vieraileva turisti käy ostamassa ökykalliiseen hintaan Laduréesta. Muistoksi suupieliin jää muutama keksimurunen, kymmenen instagramkuvaa ja leivoskaupan logolla varustettu pahvirasia. Ja koukutus - pakko saada lisää.

Oikeastihan nämä eivät maultaan ole mitään järkyttävän ihmeellisiä, mutta jotain taianomaista macaroneissa on. Ulkonäkö, valmistamisen haastavuus, söpöys, mikä?

Itse olen tutustunut macaronien maailmaan helpon, ranskalaisen ohjeen kautta, unohtaen vielä toistaiseksi italialaisten tavan leikkiä sokeriliemien ja lämpömittareiden kanssa. Perusohje on toisesta blogista, joskin omine muutoksineni.





Macarons
100 g mantelijauhetta
110 g kananmunan valkuaista (n. 3 kpl)
200 g tomusokeria
4 rkl sokeria
(elintarvikeväriä, makuaineita)
Ota valkuaiset vanhenemaan suljettuun rasiaan huoneenlämpöön jo hyvissä ajoin ennen macaronien valmistusta, esimerkiksi edellisenä päivänä. 













Mittaa ainekset valmiiksi ennen valmistusta ja siivilöi mantelijauhe kertaalleen ennen kuin sekoitat sen tomusokeriin. Jos käytät jotain jauhemaista makuainetta (esimerkiksi kaakaojauhetta), sekoita se myös manteli-tomusokeriseokseen. Siivilöi myös tämä koko seos.


Vatkaa valkuaisia kovaksi vaahdoksi ja lisää sokeria ruokalusikallinen kerrallaan. Vatkaa kunnes vaahto on paksua, kiinteää ja kiiltävää. Jos käytät väriaineita, lisää ne tässä vaiheessa. Sekoita manteli-tomusokeriseos nuolijalla valkuaisvaahdon joukkoon parissa erässä. Taikina ei saisi olla liian kovaa, muttei myöskään liian löysää. Voit kokeilla koostumusta laittamalla pienen nokareen leivinpaperille, tuloksena pitäisi olla tasainen pinta eikä siihen saisi jäädä huippuja. Jos jää, on taikina liian paksua ja sitä tulisi vielä hetki sekoitella.
Laita taikina esimerkiksi pakastepussiin ja leikkaa siihen pieni reikä. Pursota noin kahden euron kolikon kokoisia pyörylöitä pellille ja kopauta peltiä pari kertaa pöytää vasten. Anna levätä noin 15 minuuttia.


Lämmitä uuni 150 asteeseen ja uunista riippuen paista keksejä noin 10-15 minuuttia. Anna jäähtyä hyvin ennen leivinpaperista irroittamista. Täytä mieleisellä täytteellä ja nauti!

Itse ihastuin viimeksi kokeilemaani Kinuskikissan Irish Coffee -täytteeseen. Puolet macaroneista täytin sillä, puolet kinuskimurusuklaa-suolapähkinä-seoksella. Hyvin sopivat kaakaoisille macaronkuorille täytteeksi ja keksit katosivatkin tarjolta alta aikayksikön :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti