sunnuntai 12. tammikuuta 2014

Ton ton -kakkupohja

Joululoman aikana mulle napsahti tehtäväksi tehdä ton ton -täytekakku, jonka tuli olla maidoton, vehnätön, gluteeniton ja kananmunaton. Kun miettii, että täytekakut yleensä koostuvat sokerimunavaahdosta ja vehnäjauhoista ja että ne täytetään usein kermalla, niin voi alkaa tuntua siltä, ettei mitään jää enää jäljelle. Kakun tekeminen olikin minulle itseasiassa todella mielenkiintoista, sillä haluaisin mahdollisimman hyvin oppia, miten eri erityisruokavalioiden kohdalla voidaan korvata raaka-aineita niin, että lopputulos olisi kuitenkin mahdollisimman maistuva ja "tavallista" vastaava.


Kananmunattomien leivonnaisten ongelmana on usein niiden hauraus, mitä hieman pelkäsin etukäteen... Jauhoista (kuten kaikesta muustakin) tuli lisäksi tarkistaa, etteivät ne sisällä vehnätärkkelystä. Koska teollisesti puhdistettua vehnätärkkelystä löytyy useista gluteenittomista jauhoseoksista, eivät nämä käyneetkään vehnättömään ruokavalioon. Myös täytteeksi käytetyn hillon valinnassa tuli olla tarkkana, ihan mikä vain hillo ei sopinutkaan ja jopa kakkujen koristeluun tarkoitetuissa koristerakeissa oli eroja. Hurjaa.


Hetken googlailtuani löysin pari hyvää ohjetta, joista päädyin lopulta tähän vissyn käyttämisen vuoksi. Alkuperäinen ohje on tästä blogista. Taikinan tein kaksinkertaisena, jotta siitä tuli riittävä 24 cm vuokaan.


Ton ton -kakkupohja

3 ½ dl jauhoja (Semper Fin Mix)
2 dl sokeria
2½ tl leivinjauhetta
2 tl vanilijasokeria
100g juoksevaa margariinia (maidoton)
1 dl omenasosetta 
2 dl vichyä, siideriä tms.

1. Varaa kaikki raaka-aineet esille. Valmistele kakkuvuoka: vuoraa sen pinta margariinilla ja käytä korppujauhon tilalta esimerkiksi Fin Mix -jauhoseosta vuoan jauhottamiseen. 



 2. Sekoita omenasose ja margariini tasaiseksi. Oman juoksevan margariinini valmistin pakettitavarasta varovasti sulattamalla ja ainakin se vaahtoutui hyvin, "oikea juokseva" ei varmaan toimi samalla tavalla. Jos tuntuu siltä, niin seoksen voi vaahdottaa tai olla vaahdottamatta.


3. Yhdistä kaikki kuivat aineet ja siivilöi ne sose-margariiniseokseen. Sekoita hyvin.

4. Lisää taikinaan varovasti vissy ja sekoita tasaiseksi (minulla oli käytössä vadelmakivennäisvettä ja se toi ihanaa lisäaromia kakkuun!)


5. Kippaa taikina vuokaan ja paista alatasolla 175 asteessa noin 40 minuuttia tai kunnes kakku on kypsä.


6. Anna kakun jäähtyä kunnolla ennen vuoasta irrottamista. Leikkaa neljään osaan ja täytä ja koristele haluamallasi tavalla.

Itse leikkasin kakun vahingossa vain kolmeen osaan, mutta ensi kerralla teen neljä kerrosta. Kakku on sen verta tavallista sokerikakkupohjaa raskaampi, että se kestää hyvin useamman leikkuukerroksen ja kunnon kostutuksen. Valmiista kakusta ei valitettavasti ole kuvaa, mutta kakku kostutettiin jaffalla, täytteeksi laitettiin mansikkahilloa ja soijakermaa ja päällä oli pelkistetysti pursotukset ja koristerakeet.



Tämä ohje on loppujen lopuksi todella monipuolinen, sillä siitä onnistuvat hyvin myös esimerkiksi muffinsit ja hedelmäsosetta ja nestettä vaihtamalla leivottavista saadaan myös hieman eri makuisia. Minulla pyörii päässä, miten tämän tapaista kakkupohjaa voisi soveltaa myös tavalliseen ruokavalioon... Vissyn tai muun hiilihapollisen käyttö nesteenä ei voi olla huono idea myöskään muissa leivonnaisohjeissa!

2 kommenttia:

  1. Juu,tätä pohjaa vois testata. Mulla ei ole nuo vaaleat pohjat onnistuneet... Jotenkin sulanut kakun välissä,tosin meillä ei voi käyttää tuota soijakermaa,niin on ollut liian kosteita täytteitä lisäksi... Suosittelen testaamaan orgranin munan korvike jauhetta,löytyy prismasta ja punnitse&säästä kaupoista. Mä laitan sitä muffineihin ja suklaakakkupohjatkin onnistuu. :)

    t. Marja M

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mietin itse, että joku mousse sopisi mielettömän hyvin tuohon väliin! Eri asia tietenkin että mistä sen vaahdon siihen valmistaa, jos soija ei käy, kaurakermoissakin näyttää soijalesitiiniä olevan. Riisikermoista taas ei ole kokemusta....Kookosvaahtohan onnistuisi kanssa mutta kaikki ei tykkää siitäkään :D

      Tuota kananmunakorvikejauhetta olisinkin halunnut kokeilla, mutta ei tuoho hätään löytynyt Ivalon valikoimista... :D Onneksi on kuitenkin näitä muitakin tapoja.

      Poista